FINANSIERING

ARCTIC FÖRSÄKRING

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

BLI ÅTERFÖRSÄLJARE

FINANSIERING

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

BLI ÅTERFÖRSÄLJARE

Varmvattenberedare i värmepumpar

Beroende på tillverkaren kan utformningen av värmepumpens varmvattentankar variera, vilket påverkar hur mycket varmvatten som faktiskt finns tillgängligt. Tankens literkapacitet visar inte alltid tydligt om vattnet räcker för hushållets behov. I äldre modeller värmer man vattnet i tanken, tappvarmvattnet produceras sedan via en slinga i tanken vilket gör att den faktiska mängden varmvatten är mindre än tankens volym. I moderna värmepumpar produceras vattnet direkt i ackumulatortanken, vilket innebär att hela tankens volym kan användas som varmvatten. Om lagringstemperaturen till exempel är 55 grader, blandas kallare vatten in så att du kan få upp till 1,5 gånger mer vatten vid en temperatur på 40 grader.

 

Hur presterar värmepumpar i kalla klimat

När man jämför olika värmepumpar är energieffektivitet en viktig faktor att ta hänsyn till. Det är särskilt viktigt för oss i Norden att bedöma hur väl värmepumpen presterar i kallt väder eftersom den måste kunna leverera tillräcklig värme även vid minusgrader för att huset ska hålla en behaglig temperatur. Om en värmepump har hög verkningsgrad men inte tillräcklig kapacitet, kan den behöva ha stöd av el-patroner, vilket sänker den totala energieffektiviteten. Men det ekonomiskt bästa alternativet är alltid en bra dimensionerad anläggning där värmepumpen får stöd av el-patronerna när det blir som kallast. Effektiviteten mäts antingen som COP (korttidsverkningsgrad) eller SCOP (säsongsverkningsgrad). Det är viktigt att värmepumpen dimensioneras efter fastighetens specifika behov, såsom storlek, ålder och geografiskt läge, för att uppnå optimal prestanda. Installatören brukar kunna tillhandahålla en beräkning från leverantören och där kan man se och jämföra olika storlekar för att hitta det lämpligaste alternativet.

 

Ljudtrycksnivå och ljudeffektnivå för värmepumpar

Ljudtrycksnivån (SPL, LP) beskriver hur högt ljudet upplevs på ett visst avstånd. För värmepumpar mäts detta vanligtvis på en meters avstånd rakt framför enheten, men ibland kan mätningarna ske från andra avstånd eller platser, vilket gör att man bör vara noggrann vid jämförelser.

Ljudeffektnivån (PWL, LW) anger hur mycket ljud en värmepump avger totalt till omgivningen. Detta värde beskriver den totala ljudmängden som sprids från enheten och kan därför inte mätas på olika avstånd.

Ljudnivån för både inomhus- och utomhusenheterna anges ofta på värmepumpens energimärkning. En högkvalitativ luft-vattenvärmepump har en kompressor som är ljudisolerad med flera lager, och den djupare utomhusenheten har större fläktblad som gör att fläkten roterar långsammare och ger ifrån sig mindre ljud. Ett korrekt placerat markstöd bidrar också till att göra utrustningen nästintill ljudlös.

 

Smidig användning av värmepumpssystem

När du köper ett värmepumpsystem till din fastighet är målet att producera värme och varmvatten utan att det ska bli ett komplicerat projekt. Därför är det viktigt att systemet är lätt att använda. Traditionellt har värmesystemen varit inställda på en termisk kurva, men moderna enheter har enkla kontroller som gör det smidigt att justera temperaturen eller göra snabba ändringar.

När systemet installeras kan det vara mycket att ta in, och det kan vara svårt att minnas hur man justerar värmen när frosten börjar komma. Det enklaste sättet att göra detta är att använda displayens plus (+) för “mer värme” eller minus (-) för “mindre värme” Fjärrstyrning blir också allt vanligare, särskilt för fritidsboenden eller när du är bortrest. Du kan kontrollera ditt hem från andra sidan jorden om du vill och enkelt justera inomhustemperaturen eller ställa in varmvattnets temperatur till önskad nivå innan du kommer hem.