FINANSIERING

ARCTIC FÖRSÄKRING

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

BLI ÅTERFÖRSÄLJARE

FINANSIERING

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

BLI ÅTERFÖRSÄLJARE

LUFTVÄRMEPUMPAR

Värmepumpar av hög kvalitet för dig med direktverkande eluppvärmning. Söker du uppvärmning som ligger bra till i pris och är lätt att installera, då är en luftvärmepump något för dig. Med en luftvärmepump får du bättre luft i ditt hem, butik eller verkstad samtidigt som den är bättre för miljön än vad andra typer av uppvärmning är.

SÄNK DINA UPPVÄRMNINGSKOSTNADER MED EN LUFTVÄRMEPUMP!

Till skillnad från andra värmepumpsystem ger luft-luftvärmepumpar inte bara billig energi utan förbättrar även klimatet inomhus med renare luft. Luft-luftvärmepumpar renar luften inomhus från bland annat olika pollen, damm och partiklar, så förutom att värma och kyla ger den dig ett bättre inomhusklimat i ditt hem.

Luft-luftvärmepumpar är ett självklart val om huset saknar vattenburet radiatorsystem men kan även vara ett perfekt alternativ vid vattenburna system då installationen är ”billigare”, relativt enkel och du kommer varken att behöva gräva eller borra i berg eller mark.

VARFÖR KÖPA LUFTVÄRMEPUMP?

 • Lätt att installera
 • Kyler ner på sommaren
 • Kan användas som avfuktare
 • Lång livslängd
 • Låg energi

LUFT-LUFTVÄRMEPUMPAR FÖR OMGÅENDE LEVERANS

Vi på Scanmont har välfyllda lager med luftvärmepumpar från bl.a. Gree för omgående leverans.
Hitta din närmaste återförsäljare eller kontakta oss för mer information och offert.

FYRA ENKLA STEG FÖR ATT KÖPA VÄRMEPUMP

TA KONTAKT

Fyll i formuläret för gratis hembesök och skicka det till oss. Vi kommer att vidarebefordra din information till den auktoriserade Scanmont återförsäljaren i ditt område. Du kan även kontakta en återförsäljare nära dig.

EXPERTBEDÖMNING

En expert hjälper dig att skaffa en lämplig luftvärmepump och placera den rätt. På så sätt får du ut det mesta av din enhet och sparar mest på din värmepump.

NYCKELFÄRDIGT

Installationsföretaget tar fram pumpen, installerar den på en dag och instruerar om korrekt användning av enheten. Installation av pålitlig fackman garanterar att resultatet blir snyggt och att garantivillkor uppfylls.

NJUT AV RESULTATET

En rätt dimensionerad och installerad luftvärmepump kommer att hålla och leverera under lång tid.

HUR FUNGERAR LUFTVÄRMEPUMPAR?

En luftvärmepump hämtar sin energi från uteluften genom ett utomhusaggregat vilket gör att verkningsgraden varierar med utetemperaturen. I en luftvärmepump finns det ett köldmedium, vanligt idag är R32 och det är köldmediumet som i värmepumpens slutna system hettas upp i utomhusaggregatet och som i inomhusdelen överför sin värme till inomhusluften. För att montera pumpen krävs att installatören är F-gas certifierad.

Med en luftvärmepump kan du idag göra betydande energibesparingar och din vinst blir bara större vid uppvärmning under en längre tid. Om du väljer att ha den uppkopplad mot WiFi innebär det att du lätt kan styra dess funktioner i din mobil. Du kan lätt ändra temperatur eller sätta på/stänga av den när du vill.

Genom att trycka på länken här under kan vi visa mer ingående hur en luftvärmepump fungerar innan du köper din nya investering och hur den värmer upp ditt hem eller butik.

FÖRDELAR MED EN LUFTVÄRMEPUMP

R

Lättinstallerad och lång livslängd

R

Kan användas som avfuktare

R

Låg ljudnivå

R

Kan användas som luftkonditionering på sommaren

R

Låg totalkostnad

R

Uppkopplad mot WiFi

VÄLJA RÄTT LUFTVÄRMEPUMP

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa en luftvärmepump. Storleken på huset påverkar valet av värmepump då ett större hus behöver en värmepump med mer effekt.

Andra faktorer som spelar in är planlösningen och hur välisolerat huset är. Har man en öppen planlösning så sprider sig värmen bäst och lättare än om det finns många väggar i hemmet.

Ett dåligt isolerat hus läcker värme och tar in kall luft. De svagaste punkterna brukar vara fönstren och taket då i genomsnitt 35% av värmen i ett hus försvinner via fönstren och cirka 15% via taket. Ett dåligt isolerat hus kräver en värmepump med en högre effekt än ett motsvarande hus med god isolering.

Vart du bor någonstans påverkar också hur kraftig värmepump du är i behov av. Bor du i Norrland där det är extra långa vintrar och låg temperatur behöver du en luftvärmepump med mer effekt än om du exempelvis bor i Malmö.

Ett vanligt fel många gör är att välja värmepumpar med för svag effekt då den är billigare i inköp. Dock får en underdimensionerad pump arbeta hårdare för att uppnå rätt temperatur, vilket medför slitage och gör att det inte lönar sig lika bra i längden.

Luftvärmepumpar som måste värma upp en större yta än den har kapacitet för drar dessutom mycket mer ström. Detta gör att uppvärmningskostnaderna blir högre än en luftvärmepump som har rätt kapacitet. Välj därför luftvärmepumpar som gynnar just ditt hem eller din butik. Du får då större nytta av köpet och en produkt som passar bättre för just dig.

Vilka energiklasser finns det?

Olika produkter har olika energiklass som i sin tur påverkar husets energiförbrukning. Välj själv vilken energiklass du vill att din pump ska ha. Luft-luftvärmepump produkter som säljs till konsumenter ska enligt lag vara energimärkta.

Längre upp på sidan ser du vilka varumärken och modeller vi tillhandahåller och information om våra produkter. Våra värmepumpar är tillverkade med den senaste tekniken och utrustade med ett flertal funktioner. De senaste åren har det hänt mycket med just luftvärmepumpar och utvecklingen går snabbt framåt.

Genom att trycka på länkarna kommer du att hitta den information du behöver, se dess energiklass och även se bilder på dessa produkter.

LUFTVÄRMEPUMPAR SOM BÅDE KYLER OCH VÄRMER

En stor fördel med att köpa en luftvärmepump för uppvärmningen av ditt hus är att den inte enbart erbjuder värme. På sommaren fungerar den även som AC och ger dig kyla när det är varmt ute. 

Vårt nordiska klimat erbjuder stora temperaturskillnader, då det är kallt på vintern och varmt på sommaren samtidigt som hösten och våren kan bjuda på stora variationer från dag till dag.

Lika behagligt som det är att ha ett varmt hem på vintern är det att ha ett svalt hem på sommaren. Med en installation av en luft-luftvärmepump får du det bästa av två världar, till ett fördelaktigt pris.

På sommaren kyler värmepumpen ned den varma inomhusluften innan den sprids vidare i rummet, vilket ger dig en behaglig temperatur hemma utan att ställa upp fönstren på vid gavel. Detta gör även att luftkvaliteten blir bättre då du inte får in mängder av partiklar och pollen utifrån.

VID VILKA TEMPERATURER FUNGERAR LUFTVÄRMEPUMPEN?

I vårt nordiska klimat kan det bli väldigt kallt på vintrarna och minusgrader är mer regel än undantag, är det viktigt att du väljer en värmepump som på bästa sätt klarar av en låg arbetstemperatur. Det är inte ovanligt att stora delar av landet kan ha ner mot minus 15-20 grader under årets kallaste dagar.
Vid dessa låga temperaturer vill man att luftvärmepumpen på bästa sätt ska klara av att värma upp huset och fungera som den ska när du behöver den som mest. Våra luftvärmepumpar från Gree levererar exempelvis mycket hög effekt och energieffektivitet även vid -30 grader.

PLACERINGEN AV DIN LUFTVÄRMEPUMP

Vart du ska placera din luftvärmepump beror på förutsättningarna i huset. En luftvärmepump bör dock alltid placeras öppet och med lagom avstånd till taket, utan närliggande hinder för luftströmmen. Detta för att din värmepump ska vara så effektiv som möjligt.

Man ska även tänka på att placera innerdelen i närheten av utedelen, gärna inom 3 till 4 meter för bästa effekt. Att placera utedelen 40 – 100 cm ovanför marken är också en bra regel då luftvärmepumpen vid den automatiska avfrostningen under vintertid droppar vatten vilket leder till att det bildas is under utedelen, samt beroende på hur mycket snö som kan falla.

Många väljer att placera sin luftvärmepump över en dörr eller ett fönster och det är då viktigt att säkerställa att det finns tillräckligt med utrymme mellan värmepumpen och taket för att din pump ska ha ett bra luftflöde och inte tappa i effekt.

STYR DIN LUFTVÄRMEPUMP FRÅN MOBILEN

Moderna luft-luftvärmepumpar fungerar med WiFi vilket gör att du kan styra din värmepump och dess funktioner via en app i mobilen. Det innebär att du kan ställa in din värmepump även när du inte är hemma och spara pengar genom att sänka temperaturen om det behövs. Tänk bara på att värmepumpar går som mest ekonomiskt när de får hålla en så jämn temperatur som möjligt så undvik stora temperaturvariationer som kan öka driftskostnaderna.

Detta är speciellt praktiskt om du har en luftvärmepump installerad i fritidshuset eller sommarstugan och vill höja temperaturen så det är varmt och skönt i huset när ni anländer.

En luft-luftvärmepump är dessutom ett extra bra val att ha i ett fritidshus som värms upp med direktverkande el. Man kan då ställa in underhållsvärme som säkerställer att innertemperaturen i huset inte är för låg. På detta sätt kan du skydda huset mot kyla och fukt under höst- och vintermånader, och även där tjäna in pengar på din energikostnad.

PRIS FÖR ATT INSTALLERA EN LUFTVÄRMEPUMP

Det är en förhållandevis snabb process att installera luftvärmepumpar, speciellt i jämförelse med andra typer av värmepumpar.

Om det gäller en nyinstallation så får du också nyttja ROT-avdraget vilket kommer sänka ditt pris för installationen med 30%.

För att få en bättre uppfattning av vad det skulle kosta att sätta in en luft-luftvärmepump är du välkommen att kontakta någon av våra återförsäljare för mer information och pris.

HJÄLP MED ATT VÄLJA RÄTT LUFTVÄRMEPUMP

Vill du ha hjälp med att välja lämplig luft-luftvärmepump till din bostad? Då är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med att hitta lämplig återförsäljare för ett kostnadsfritt hembesök innan du köper din nya luftvärmepump. Tillsammans tar ni fram en lösning som passar både dina behov och som ger dig en energieffektiv uppvärmning av ditt hus.

De visar då även vart luftvärmepumpen bör placeras för att ge bäst värme till ditt hus eller butik och vilka produkter som skulle passa just dig och ditt hem/lokal.

Efter det kostnadsfria hembesöket får du en offert med ett pris för både luftvärmepumpen samt installation av värmepumpen. Viktigt att känna till är att en luft-luftvärmepump måste installeras av en certifierad installatör.

ENERGIMÄRKNING OCH EFFEKTIVITET

Luft-luftvärmepumpar har precis som många andra elektriska produkter en energimärkning som visar energiklass. Energimärkningen är till för att du som konsument ska kunna se och jämföra energianvändningen mellan olika produkter och tillverkare, där högsta energiklass är A+++.

Luft-luftvärmepumpar har utöver energimärkningen även ett mätvärde för dess effektivitet. Detta värde mättes tidigare i COP men idag används SCOP.

COP står för Coefficient of Performance och visar på relationen mellan förbrukad energi och återvunnen värmeenergi. Mätvärdet som COP visar upp baseras på en utetemperatur på 7 °C och en innetemperatur på 20 °C.

För att få en mer rättvisande bedömning av effektiviteten hos luft-luftvärmepumpar har man tagit fram mätvärdet SCOP.

SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance och denna mätmetod tar även hänsyn till temperaturvariationerna under årets gång. Mätvärdet som SCOP baseras på en regions olika utetemperaturer under hela uppvärmningssäsongen vilket ger en mer rättvisande och ärlig bild av hur bra och effektiv pumpen är under ett helt år. Det finns tre olika regioner där Helsingfors, Strasbourg och Atens temperaturer ligger till grund för mätningarna.

UNDERHÅLL AV DIN LUFT- LUFTVÄRMEPUMP

Underhåll av värmepumpen förlänger livstiden på maskinens rörliga delar och leder till mindre slitage och ljud. Värmepumpen får dessutom bättre verkningsgrad samt effekt efter en service och leder till lägre energiförbrukning. Servicen gör man vartannat till var tredje år beroende på hur mycket den används och miljön där du bor.

Det rekommenderas att man rengör luftfiltret minst var tredje månad. Är det mycket damm i filtret efter tre månader bör man rengöra filtret oftare. Mycket damm i filtret kan bero på bland annat djur eller pågående renovering.

VANLIGA FRÅGOR OM LUFT-LUFTVÄRMEPUMPAR

DOLD

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

HUR FUNGERAR EN LUFTVÄRMEPUMP

Både luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar tar värmen ur uteluften. Skillnaden är att en luft-luftvärmepump producerar värme som sprids i huset med den cirkulerande inomhusluften, medan luft-vattenvärmepumpen kopplas direkt till husets vattenburna system: radiatorer, golvvärme och varmvatten. Luft-luftvärmepumpen kan inte producera varmvatten, men kan däremot reverseras och användas för att kyla inomhusluften (luftkonditionering).

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ LUFT-LUFT OCH LUFT-VATTEN VÄRMEPUMPAR

En luftvärmepump hämtar sin energi från uteluften genom ett utomhusaggregat vilket gör att verkningsgraden varierar med utetemperaturen. I en luftvärmepump finns det ett köldmedium, vanligt idag är R32 och det är köldmediumet som i värmepumpens slutna system hettas upp i utomhusaggregatet och som i inomhusdelen överför sin värme till inomhusluften. För att montera pumpen krävs att installatören är F-gas certifierad.

Med en luftvärmepump kan du idag göra betydande energibesparingar och din vinst blir bara större vid uppvärmning under en längre tid. Om du väljer att ha den uppkopplad mot WiFi innebär det att du lätt kan styra dess funktioner i din mobil. Du kan lätt ändra temperatur eller sätta på/stänga av den när du vill.

FÖR VEM KAN EN LUFT-LUFT VÄRMEPUMP VARA ETT BRA ALTERNATIV

Luft-luftvärmepump är ett bra alternativ för hushåll som vill ha ett komplement till direktverkande el och som inte har en alltför stor energiförbrukning. En luft-luftvärmepump fungerar bäst i hus med en öppen planlösning eftersom tanken är att rumsluften ska transportera värmen till olika delar av huset. Det är alltid bra att göra en kalkyl baserad på det enskilda husets energiförbrukning och förutsättningar för att veta om just en luft-luftvärmepump är det bästa alternativet.

VAD ÄR FÖRDELARNA MED EN LUFT-LUFTVÄRMEPUMP

Luft finns överallt och är gratis! Man behöver varken borra i marken eller ha en stor tomt för att kunna utnyttja fördelarna med en luft-luftvärmepump. En luft-luftvärmepump kan till exempel komplettera direktverkande el på ett bra sätt. En braskamin är också ett bra komplement när det blir som kallast. Pumpen är relativt lätt att installera men den kräver regelbunden filterrengöring. Den fungerar ju som en kontinuerlig dammsugare av inomhusluften. Varma dagar kan luft-luftvärmepumpen även kyla huset. Tänk på att elförbrukningen för kylning kan bli högre än den elbesparing som görs vintertid.

FINNS DET NÅGRA NECKDELAR MED EN LUFT-LUFTVÄRMEPUMP

Luft-luftvärmepumpen kan utnyttja energin i uteluften ner till cirka -15/20° C. Vid lägre utomhustemperaturer behövs även el-, olje-, pellets- eller vedeldning för att klara av uppvärmningen. Luft-luftvärmepumpen kan inte producera varmvatten och pumpen kan även medföra buller från framförallt utomhusdelen. Man måste också se till att det kondensvatten som bildas i utomhusdelen tas omhand på ett bra sätt.

VAD BÖR JAG TÄNKA PÅ INNAN KÖPET?

Det finns ett stort utbud av luft-luftvärmepumpar på marknaden och alla är inte anpassade till svenska förhållanden. Analysera ditt hus innan du köper en luft-luftvärmepump så att får rätt dimension och placering. Det är bra att ta in offerter från flera leverantörer. Värmepumpen måste installeras av en certifierad installatör.

ÄR DET LÖNSAMT MED EN LUFT-LUFTVÄRMEPUMP?

Tanken med att installera luft-luftvärmepump är naturligtvis att sänka sina energikostnader. Uppskattningsvis kan den totala elanvändningen i ett elvärmt hus minska 6-10 000 kWh. En kalkyl bör dock göras för varje enskilt hus eftersom förutsättningarna är så olika vad gäller till exempel klimat och husets energiförbrukning.

HUR MYCKET KOSTAR EN LUFT-LUFTVÄRMEPUMP?

En luft-luftvärmepump med installation kostar mellan: 15 000 till 45 000 kronor beroende på modell och hur många inomhusdelar man behöver.

KRÄVS DET TILLSTÅND FÖR INSTALLATIONEN?

I vissa kommuner förekommer anmälningsplikt för att installera en luft-luftvärmepump. Detta på grund av bullernivån.

VAR KAN JAG HITTA MER INFORMATION OM LUFT-LUFTVÄRMEPUMPAR?

Om du inte hittar informationen här på vår hemsida kan du med fördel kontakta oss eller någon av våra återförsäljare.

Hitta din närmaste återförsäljare
Kontakta oss

Energirådgivningen
Oberoende Värmepumpsforum

SVEP (Svenska Värmepumpföreningen)

Källa Vi i Villa

ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV LUFTVÄRMEPUMP

 • Välj rätt värmepump till din bostad
 • Reglera värmen rätt
 • Tänk igenom placeringen innan installation för att minska risken för buller
 • Planlösningen är viktig
 • Begär en kalkyl av energibesparingen
 • Kyldrift på sommaren ökar bostadskomforten
 • Välj en produkt med bäst energiklass

FLER FRÅGOR OM LUFTVÄRMEPUMPAR?

Det är mycket att tänka på när man funderar på att köpa och få en installation av luftvärmepumpar. Tveka därför inte att höra av dig till oss.

För att hjälpa dig att hitta och få svar på så många av dina frågor som möjligt har vi skapat en FAQ-sida där vi svarar på de vanligaste frågorna vi får om olika luftvärmepumpar, installation och värmesystem. Där hittar du många svar på dina frågor innan ditt köp.