FINANSIERING

ARCTIC FÖRSÄKRING

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

BLI ÅTERFÖRSÄLJARE

FINANSIERING

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

BLI ÅTERFÖRSÄLJARE

Att kyla hemmet med en luftvärmepump anses ibland att vara dyrt, men är det verkligen så? Vi har undersökt och räknat ut vad det faktiskt kostar att använda en luftvärmepump för kylning under hela sommaren.

 

Effektiv kylning året runt med en luftvärmepump

En fast installerad luftvärmepump ger snabb och effektiv svalka under de varma sommardagarna. Belastningen på utrustningen är betydligt mindre på sommaren jämfört med belastningen för uppvärmningen på vintern. Därför kyler luftvärmepumpen ditt hem mycket energieffektivt under sommaren.

På vintern fungerar den som en utmärkt värmekälla och sparar mycket på energikostnaderna, och till skillnad från många andra kylapparater kan en luftvärmepump kyla hela hemmet. Dessutom renas och fräschas luften upp när fukt och partiklar avlägsnas. Vårt exempel är en villa, där en Gree SP Nordic 35-A/W har gjort att inomhusmiljön inte längre påverkas av den starka solinstrålningen genom de stora fönstren.

 

Är det dyrt att kyla hemmet med en luftvärmepump?

De kraftiga variationerna i elpriserna har fått många att fundera över sina konsumtionsvanor och hur man kan spara på uppvärmningskostnaderna. Många har installerat värmepumpar – antingen luftvärmepumpar, luft-vattenvärmepumpar eller bergvärmepumpar – för att sänka sina kostnader.

Under sommaren uppstår frågan om det är värt att använda luftvärmepumpens kylegenskaper. Är det dyrt att kyla hemmet med de stigande elkostnaderna?

 

Kostnaden för kylning med luftvärmepumpar

Exempel från verkligheten som bekräftar:

Låt oss ta ett enfamiljshus som exempel, där en luftvärmepump kylde hemmet hela sommaren 2022:

Under sommaren 2022 användes 177,5 kWh energi för kylning, vilket motsvarar cirka 2 kWh per dag. Luftvärmepumpen var på hela tiden. Med olika elpriser blir kostnaden för kylning följande:

  • 177,5 kWh x 1,13 SEK = 200 SEK
  • 177,5 kWh x 1,69 SEK = 300 SEK
  • 177,5 kWh x 3,38 SEK = 600 SEK
  • 177,5 kWh x 5,07 SEK = 900 SEK

Som billigast kostar kylning långt under 10 SEK per dag, och även med ett elpris på 3,38 SEK per kWh, endast cirka 20 SEK per dag.

 

Varför är kylning med luftvärmepump energieffektivt?

Att kyla med en luftvärmepump kostar generellt cirka 10 till 20 SEK per dag, även om pumpen är på hela tiden. Kylning är billigare än uppvärmning. När det är varmt ute behöver luftvärmepumpen bara sänka temperaturen några grader för att inomhusluften ska kännas behagligt sval. Detta innebär att de besparingar som uppnås under vintern inte äts upp av kostnaderna för att kyla på sommaren.

Om det är 27 grader utomhus bör en behaglig inomhustemperatur ligga på 23-25 grader. Något som ofta glöms bort är luftvärmepumpens energieffektivitet. Gree SP Nordic 35-A/W har ett SEER-värde (Seasonal Energy Efficiency Ratio) på upp till 9,72.

 

Säkra din luftvärmepump i sommar!

Beslutet att köpa en luftvärmepump bör inte skjutas upp. Tidigare år har visat att varma perioder kan börja redan i maj och pågå länge, vilket snabbt tömmer lagren. Våra återförsäljare har lång erfarenhet och expertis i att bedöma vilken luftkonditionering som passar bäst för ditt hem, oavsett om du bor i ett flerfamiljshus, radhus eller en villa. Kolla in våra luftvärmepumpar och be om ett erbjudande från en återförsäljare nära dig. 

Låt hela familjen, inklusive husdjur, njuta av en behaglig svalka i sommarvärmen!