FINANSIERING

ARCTIC FÖRSÄKRING

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

BLI ÅTERFÖRSÄLJARE

FINANSIERING

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

BLI ÅTERFÖRSÄLJARE

Värmepumpar och åska

Åskväder kan vara skrämmande för både husdjur, barn och vuxna som skräms av höga smällar och ljud. En ännu mer oroande tanke är att blixtnedslag nära hemmet kan påverka husets elsystem, inklusive värmepumpen. I Sverige varar åsksäsongen från maj till september, och under ett kraftigt åskväder kan ett enda blixtnedslag orsaka stor skada. När blixten slår ner kan den träffa elledningar eller till och med byggnadens eget elsystem, vilket kan skada alla elektriska apparater. Nyare byggnader har ofta jordfelsbrytare som standard, vilket skyddar mot stora överspänningar. Många äldre byggnader saknar dock detta skydd, vilket gör dem mer utsatta. I värsta fall kan ett blixtnedslag orsaka en överspänning som förstör värmepumpen. Det är ofta kretskorten i inomhus- och/eller utomhusenheten som skadas, och de behöver då bytas ut. Om spänningsstörningen är tillräckligt stark kan även andra elektriska delar av värmepumpen gå sönder.

Skydda värmepumpen från åskväder

Hur skyddar man då värmepumpen från blixtnedslag? Även om blixtnedslag inte är en vanlig orsak till att värmepumpar går sönder, kan du minska risken genom att koppla bort enheten från elnätet under åskväder. Detta kan göras genom att stänga av säkerhetsbrytaren eller dra ut kontakten från vägguttaget. På så sätt minskar risken för att en spänningsstörning når värmepumpen. Att använda säkerhetsbrytaren korrekt är ett enkelt sätt att skydda både luft-luft- och luft-vatten-värmepumpar under åskväder.

Hur Scanmont kan hjälpa dig om åskan skadar din värmepump

Det är mycket ovanligt att luft-vatten-värmepumpar går sönder på grund av blixtnedslag. Dessa värmepumpar är robustare än luft-luft-värmepumpar och påverkas inte lika lätt av spänningsstörningar. Men om du vill öka skyddet kan du stänga av säkerhetsbrytaren bredvid utomhusenheten. Åskväder kan orsaka skador som inte omfattas av standardgarantin för utrustningen. Istället behöver du ansöka om ersättning från ditt försäkringsbolag. Vanligtvis täcker hemförsäkringen skador orsakade av blixtnedslag, liksom många andra oförutsedda händelser, som fallande träd. Skador på värmepumpen orsakade av blixtnedslag kan alltid repareras. Det är viktigt att importören av enheten har tillgängliga reservdelar och att servicenätverket är professionellt och lättillgängligt. Scanmont har försäkrat sina luft-vatten-värmepumpar mot skador från storm, åska och snöras under de första fem åren. Om din värmepump skadas av åskväder kan våra experter hjälpa dig att välja en ny.